Sunday, 6 September 2015

Jurnal 31/44 : Mengira Stok Barang Niaga

Teks ; Nor Azlina Najib
Gambar : Nor Azlina Najib

Selamat hari minggu semua. Sekejap sahaja masa berlalu. Semalam Sabtu, hari ini sudah menjengah Ahad. Bagi ibu-ibu bekerja di Johor, Kelantan & Perlis, hari Ahad merupakan hari bekerja. Manakala bagi suri-suri di negeri yang lain, hari ini masih lagi cuti hujung minggu.

Kebiasaan waktu begini si ibu sudah pun menyelesaikan kerja rumah yang tidak pernah habis. Celik mata sudah memikirkan menu apa untuk sarapan, sambil membasuh baju, sekejap lagi menyapu/mengemop rumah. Selesaikan tugasan yang berat sementara anak-anak masih di ulit lena.

Nanti bila sudah bangun, anak-anak perlu di mandikan, di suapkan sarapan, bermain seketika sambil melepaskan lelah atau menunggu baju di mesin basuh selesai di proses, kemudian sambung pula proses menjemur baju,....dan bila kalih pandangan pada jam, ohh sudah jam 12 tengah hari, masa untuk menyiapkan makan tengah hari pula.

Sudah siap memasak, azan Zuhur berkumandang. Solat dahulu sebelum siapkan meja makan. Usai solat, makan bersama keluarga  sambil bersembang dengan suami tentang apa jua topik. Kembali kemaskan meja makan, ohh baju di ampaian sudah kering, yang mana perlu di lipat, yang mana perlu di seterika, diasingkan dan diproses satu persatu.

Nah, itu situasi yang sama bagi semua surirumahtangga bila berada di rumah. Tapi bagi suri yang berniaga, seperti Nur..Nur akan peruntukkan masa untuk mengira stok, memproses pesanan pelanggan untuk di pos keesokkan harinya, membuat kira-kira mudah untung rugi dan keperluan membuat tambahan stok. 
Jika semua dalam keadaan teratur, proses ini hanya mengambil masa kurang dari sejam. Ini amat perlu bagi memastikan semua kerja hakiki sebagai ibu, isteri dan peniaga online berjalan lancar dan tidak menjejaskan mana-mana fungsi.

Itulah sedikit sebanyak aktiviti hujung minggu saya jika tidak ke mana-mana.

Oh, ya ....peruntukkan juga masa sekurang-kurangnya 30minit untuk update facebook, kemaskini blog selaku seorang Pengurus Online Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) dan membelek ebook yang baru di beli dan ditawarkan setiap bulan. Untuk bulan September, kami menawarkan 3 lagi ebook pada harga Rm50.00
eBook Yeay, Mama sudah 'resign', 101 idea Home Based Business dan Rahsia Khidmat Pelanggan Online. Banyak input dan idea bagi suri-suri yang masih lagi berfikir untuk menjalankan perniagaan apa sebagai salah satu punca pendapatan sampingan. 

Kepada yang berminat, boleh pm Nur untuk medapatkan maklumat lanjut. Mungkin ada beberapa persoalan anda yang tiada dalam teks ini, suri-suri boleh sms/whatsapp saya di 0164442134

Posted via Blogaway

No comments:

Post a Comment