Saturday, 19 September 2015

Jurnal 33/44 : Petua Halau Lalat dan Nyamuk

Teks : Nor Azlina Najib
Gambar : Google

Assalamualaikum semua pembaca-pembaca yang mungkin dari kalangan suri-suri jelita. Kenapa saya kata suri? Sebab perkongsian saya kali ini berkisar tentang petua tradisional yang biasanya berlaku di dapur atau di rumah, biasanya yang suri selalu hadapi. Tapi, mungkin juga ada kaum Adam yang mengalaminya juga terutamanya di kedai-kedai makan.

Berkebetulan Nur ada stok cengkih banyak, gara-gara nak buat soto, buat sup dan berguna juga ketika sakit gigi.

Pada mereka yang hadapi masalah banyak lalat di rumah, di kedai boleh cuba cucukkan cengkih pada limau seperti gambar di atas dan letakkan di kawasan-kawasan yang difikirkan selalu di hurung lalat. Aroma dari cengkih limau itu mungkin tidak di gemari oleh lalat dan menyebabkan lalat tidak lagi berada di situ.

Atau alternatif lain, jika inginkan aroma lebih moden boleh cuba semburkan 'Multipurpose Spray' dari SUTRA. Ada bauan dari Pandan, Citrus (limau) Berry, Lavender, Rose dan juga Vanilla. Semburan hanya 2-3 kali ini dapat membangkitkan bauan yang segar.

Yang berhampiran dengan Nur, sekitar Bandar Tun Hussein Onn, Cheras Perdana, Cheras Batu 9 boleh dapatkan secara COD "Cash On Delivery" atau Nur boleh pos di semua tempat menggunakan khidmat Pos Laju Malaysia. Whatsapp, sms di talian 0164442134

#agenSUTRA
#janapendapatanmelaluiblogNo comments:

Post a Comment